top of page

באיזו טמפ' מומלץ לערבב שמנים וסודה ? איך הטמפ' משפיעה על הכנת סבון בשיטה קרה?

בתהליך הכנת הסבון הטמפ' עשויה להשפיע על הרבה גורמים, לרוב ממליצים על טמפ' של כ40 מעלות. בפוסט זה נעבור על הסיבות למה לא כדאי לערבב בטמפרטורה גבוהה מידי או נמוכה מידי, ואיך זה יכול להשפיע על הסבון הסופי.




תהליך הכנת הסבון, וערבוב של תמיסת סודה קאוסטית עם שמנים וחמאות היא בעצם תהליך כימי. זה נכון שאנחנו רואים את זה לרוב כתהליך יצירתי, אולם אם לא נקפיד על עבודה נכונה , הכימיה לא תעבוד והסבון לא ייצא כפי שרצינו. דבר ראשון שיש לזכור הוא , שכאשר תמיסת הסודה (מעורבבת עם מים) והשמנים /חמאות של המתכון באים במגע זה עם זה נוצרת תגובה כימית אקסותרמית- כלומר תגובה פולטת חום, מעלה חום, כאשר כדי ליצור אותה צריך קודם להשקיע אנרגיה ראשונית כדי להתחיל את התגובה, במקרה שלנו החום הוא הגורם. כך שאם התמיסות שלנו יהיו קרות מידי ייתכן ולא תיווצר תגובה, והסבון לא ייצא.


רוב הסבונאים נוטים לעבוד עם טמפ' ערבוב של כ38-41 מעלות, וחלקנו אף מקפידים על כך שתמיסת הסודה הקאוסטית תהיה חמה יותר בכמה מעלות מתמיסת השמנים. מה זה משרת?

בטווח טמפרטורות זה הסבון בדרכ ייצא תקין ולא יהיו לנו תקלות במהלך ואחרי העבודה.


מתי עוד נרצה לעבוד בטמפ' איחוד נמוכה יחסית (בשיטה הקרה) : כאשר מכינים סבון עם חלב או מיצים במקום מים - תכולת סוכר גבוהה יכולה לגרום לחלב להחמיץ ולהסריח, ולסבון להתחמם יתר על המידה. לכן טמפ איחוד נמוכה תשרת אותנו. כדי למנוע נהרות גליצרין -כאשר סבון בשיטה הקרה מתחמם מדי, הגליצרין המופיע באופן טבעי בתוך הסבון עלול להצטמצם, ולהיות גילוי יותר לעין, תופעת נהרות גליצרין בסבון.








בעבודה עם רכיבים מאיצי טרייס - כאשר אנחנו עובדים עם שמנים אתרים או תוספים מאיצי טרייס (טיטניום אוקסיד למשל), נעדיף לעבוד בטווח טמפרטורות נמוך על מנת לא להחמיר את האצת הטרייס. כאשר עובדים בחדר עם טמפ חמה - כנ"ל על מנת לא להחמיר את האצת הטרייס.

מה יקרה אם נעבוד עם טמפ' איחוד גבוהה מידי? הכל יחסי, אבל אם נאחד בטמפ' גבוהה מעל 55 מעלות ייתכן ויקרו לנו הדברים הבאים: הטרייס שלנו יזורז באופן קיצוני - דבר בעייתי אם יש לנו סבון שעלינו לעצב עם שכבות או סווירלים או טכניקות אחרות. אם למשל אנחנו מכינים סבון עם חלב או מיץ פירות, המכילים סוכר בכמות גבוהה, כדי לא לחרוך את הסבון נצטרך לשמור על טמפ' איחוד קרירות למדי.

הסבון עשוי לעבור וולקנו ולגלוש החוצה מהתבנית - בדומה לסבון המוכן מראש בשיטה החמה, יכולה להווצר תופעה הנקראת וולקנו, והסבון יכול להפתיע ולגלוש מחוץ לתבנית .









הסבון הסופי עשוי להישבר/ יכולים להופיע עליו סדקים - יכולים להופיע סדקים בתוך הסבון אשר יגרמו לסבון להישבר (הסדקים מופיעים כתוצאה מהתרחבות שנגרמת מחום), דבר זה יקרה בדרכ אם יש ריכוז של שמנים קשים וחמאות במתכון, או אם הסבון מכיל תוספת סוכר.










מתי זה כן טוב לשמור על טמפרטורות סבון חמות (50 מעלות צלזיוס ומעלה)? כדי לקדם את שלב הג'ל (שלב הג'ל עוזר לצבעים לצאת כהים ואחידים יותר, ולסבון להיות עמיד יותר) כדי לעזור לסבון להיות מוכן מהר יותר (להאיץ את תהליך הסבוניפיקציה) כדי למנוע סודה אש - לסודה אש יש נטיה להווצר בטמפ' סיבון קרות. סודה אש היא התגבשות לבנה הנגרמת במגע של פחמן דו חמצני עם אויר.











כאשר עובדים בחדר עם טמפ קרה במיוחד - נניח בקיץ עם מזגן כאשר במתכון יש שעוות דבורים /הרבה חמאות קשות - למשל להמסת שעוות דבורים וחמאות דרושה טמפ גבוהה יותר, ובטמפ נמוכה מידי הם יתקשו שוב למצבם הטבעי. שמן שהפך מוצק בתוך התערובת יכול להוביל ל"טרייס שקרי". כלומר בלילת הסבון עשויה להראות לנו תקינה אבל בעצם אותו שמן או חמאה לא עברו תהליך סיבון. מה שחשוב הוא שלפני שסיימנו לערבב את הסבון, לעצב אותו ולמזוג אותו לתבנית לא יהיו רכיבים שלו שיתקשו שוב למצב מוקשה, שכן זה עשוי לדפוק לנו את הסבון.

יש לכם שאלות?

כתבו לי בהודעה פרטית בצור קשר באתר

באהבה,

דנה *התמונות לקוחות מהרשת*


Comentarios


הבלוג של אברא-כדברא

bottom of page