top of page

איך מכינים טינקטורה ? למה משמשת טינקטורה?

טינקטורה היא שיטה למיצוי צמחים ראויים למאכל אשר כדי למצות הייטב את החומרים הפעילים שלהם ולתרום לספיגתם בגוף ממצים את החומרים הפעילים באמצעות אלכוהול לשתייה.

עקב המיצוי באלכוהול צמחי כממס מתקבל מיצוי צמחי בעל ריכוז חומרים פעילים גבוה (ביחס למיצוי במים למשל, כגון חליטה). המינונים נקבעים על ידי אנשי מקצוע ומתאימים באופן אישי לכל אדם.

מכיוון שצמחים הם יישויות חזקות הטינקטורות עשויות להכיל התוויות שונות מאחר ויש לה השפעה חזקה על מערכת הגוף והנפש, ומכיוון שיכולות להיות השפעות בין תרופתיות.

על הלבנדר :

לבנדר ידוע בסגולותיו המרגיעות, אך יש לו גם יתרונות רפואיים נוספים. הרחת לבנדר (שמן אתרי) מספיקה כדי לגרום להרפיה של כל הגוף, אבל היא גם עובדת היטב כאשר נלקחת פנימית. ללבנדר יש תכונות הרגעה טבעיות, והיא משמשת גם לטיפול בחרדה ודיכאון. מכיוון שהלבנדר הוא גם אנטי מיקרוביאלי, הוא נפוץ בשימוש בצמחי מרפא לטיפול בפצעים.

ניתן להשתמש בתמיסת לבנדר באופן מקומי בבקבוק תרסיס או בתור לימנט בעל אפקט דומה.


 

דוגמא: הכנת טינקטורת לבנדר LAVENDULA OFFICINALIS

השפעה ידועה בספרות המקצועית

מפיג גזים, מרגיע, נוגד דיכאון, נוגד עווית.

שימושים מקובלים עיקריים כאב ראש (אקוטי), כאבי בטן עוויתיים (Colic), קשיי עיכול עם גזים.

שימושים מקובלים משניים אי-שקט, דיכאון, נדודי שינה (אינסומניה).

בטיחות וזהירות זהו צמח עדין שאין לגביו כל אזהרות מיוחדות. במינונים המקובלים לא צפויות כל תופעות לוואי. מינון גבוה מהמומלץ בלקיחה פנימית עלול לגרום לכאב בטן. הריון: לא נמצאה פגיעה בעובר משימוש מבוקר. בשל השפעה קלה של המרצת הרחם יש להימנע משימוש בתחילת ההיריון. הנקה: הצמח מותר לשימוש בהנקה.

אופני שימוש ומינונים טינקטורה: 1:3, 60% אלכוהול, 4-2 מ"ל TID (שלוש פעמים ביום) חליטה: 2-1 גרם TID זו ההמלצה הכללית לרוב התמיסות למבוגר בגודל ממוצע במצב בריאותי טוב יחסית.

למינון מדויק ספציפי לגוף ולצרכים שלך, הייתי מציעה להתייעץ עם הרבליסט קליני. המידע על השפעות הצמח, מינונים ואופן שימוש לקוח ממונוגרף באתר ראן צמחים.


 


ציוד ורכיבים להכנת טינקטורת לבנדר:

  • פרחי לבנדר טריים או יבשים

  • אלכוהול צמחי למאכל - אפשר להשתמש בוודקה 40%

  • בקבוק זכוכית חום עם פיפטה

  • צנצנת זכוכית עם מכסה, יש לחטא את הצנצנת לפני שימוש

  • בד סינון מכותנה טבעית

  • משפך לסינון

  • מסננת עם חורים קטנים

אזהרה : לעולם אל תשתמשו באלכוהול איזופרופיל/אלכוהול לחיטוי לטינקטורות (או כל תרופה אחרת שאתה מתכנן לבלוע). אפילו בכמויות קטנות, סוג זה של אלכוהול רעיל ומיועד ליישומים חיצוניים בלבד.

סוגי אלכוהול המתאימים למיצוי : אתנול 96% המותר לשתייה, או משקאות אלכוהולים עם ריכוז גבוה של אלכוהול כגון וודקה, ברנדי .


 

הכנת הטינקטורה

  1. ניקח את הצנצנת שחטאנו מראש ונמלא אותה בערך עד מחצית עם פרחי לבנדר מיובש או שני שליש אם מדובר בלבנדר טרי . יחס המיצוי המקובל לרוב הוא 1:5 לצמח יבש או 1:3 לצמח טרי .

  2. מכסים את הפרחים בוודקה, או אלכוהול צמחי אחר שבחרנו. ואוטמים את הצנצנת במכסה.

  3. שומרים את הטינקטורה במקום קריר וחשוך, תוך כיד מתן ניעור כל כמה ימים

  4. לאחר כחודש עד חודש וחצי מסננים את הטינקטורה. הסינון מתבצע על ידי הנחה של בד הסינון על משפך, כאשר מוזגים בעדינות את התמיסה המוכנה ללא הפרחים לבקבוק/בקבוקים שהכנו מראש. (יש לסנן הייטב לוודא שכל הנוזל יתקבל).

  5. לאחר הסינון (יש לוודא שלא עברו חלקי צמח לבקבוקים ) יש לשים מדבקה על הבקבוק ובה נציין מה הצמח שמיצינו, באיזה מינון ועם איזה סוג אלכוהול, וכמו כן תאריך הכנה.

מיצוי לבנדר בגליצרין - לילדים או נמנעים מאלכוהול

כדי להכין יש לעקוב אחר הוראות הכנת הטינקטורה אך להחליף את הוודקה בגליצרין צמחי בדרגת מזון (מותר למאכל).

את המינון של האלכוהול יש להחליף בשלושת רבעי גליצרין והשאר מים. יש לוודא שהתמיסה מכילה לפחות 60% גליצרין כדי שהיא לא תתעפש. * לשימוש מקומי, יש להשתמש באלכוהול במקום להחליף גליצרין.*


מידע חשוב לסיכום

אני איני הרבליסטית או רופאה, המידע הנל מבוסס על ניסיון אישי שלי בצמחי מרפא, אינני מוסמכת לייעץ בנושאי בריאות או להחליף מפגש עם איש מקצוע שיתאים פורמולה אישית.

המידע הנ"ל מובא כאן כדי לשתף ולעודד שימוש ועניין בצמחי מרפא. תמיד עשו מחקר משלכם ואמתו אינפורמציות אשר אתם קוראים באמצעות מקורות נוספים. זכרו שתמיד תתכן תגובה שלילית לכל צמח מרפא, אנשים אלרגיים אפילו לצמחי מרפא עדינים כמו קמומיל. לכן עדיף תמיד עם רופא או הרבליסט מוסמך לפני שמנסים לקחת צמחי מרפא. . לעתים קרובות, יכולות להיות להם תגובות לא מכוונות בשילוב עם צמחי מרפא ותוספי מזון אחרים, ולצמחים רבים יש תופעות לוואי גם כשהם יעילים למטרה המיועדת להם. אם אתם מתעניינים ברצינות להרחיב את ידיעותיכם על צמחי מרפא הייתי ממליצה להשקיע בקורס ברפואת צמחי מרפא אשר יספק לכם מידע מקצועי נרחב.

 

תודה שקראתם, מקווה שנהניתם!

דנה





Comments


הבלוג של אברא-כדברא

bottom of page