top of page

מה זה קודומוגניות? איך לבחור שמנים לקרמים ומוצרי רוקחות טבעית?

  • תמונת הסופר/ת: Dana Katzir
    Dana Katzir
  • לפני 5 ימים
  • זמן קריאה 3 דקות

וודאי שמעתם על כך שיש שמנים כבדים יותר, קלילים יותר , שנספגים מהר יותר או לאט יותר, והם בעלי השפעה שונה על העור, יש שמנים או חמאות שאנחנו מרגישים שומניות על גבי העור גם זמן מה אחרי השימוש בהם, ויש שמנים קלילים יותר, אשר אינם משאירים תחושה שומנית. כל שמן וחמאה מורכבים מחומצות שומן מגוונות, באחוזים שונים לכל שמן וחמאה, מעבר לאיכויות של כל שמן והתועלות שלו, יש נושא חשוב שאנחנו רוצים להתחשב בו בבחירת שמנים וזה הקודומוגניות של השמן.

נקבוביות העור הן פתחים זעירים על פני שטח העור, שדרכם מופרשים זיעה וחֵלֶב (שמן טבעי שמופרש מהעור), דבר שתורם לוויסות הטמפרטורה ולשמירה על לחות העור. הנקבוביות מחוברות לזקיקי שיער ולבלוטות חֵלֶב. אף שאי אפשר להעלים נקבוביות לחלוטין, שמירה על ניקיון עור נכון וטיפוח מתאים יכולה לסייע בצמצום מראה הנקבוביות. קוֹמֶדוֹגוֹנִיוּת (Comedogenicity) היא מונח המתאר את הפוטנציאל של חומר לגרום להיווצרות קומדונים – כלומר, לסתימת נקבוביות בעור. שמנים צמחיים משמשים רבות בקוסמטיקה ובטיפוח טבעי, אך לא כולם מתאימים לכל סוגי העור. במאמר זה אמנה גורמים המשפיעים על הקומדוגניות של שמנים, אציג דרוג קודומוגני של שמנים נפוצים ואתן מידע כיצד לבחור נכון שמן לפי סוג העור.

מהי קומדוגניות?

העור מייצר באופן טבעי סבום , תערובת של שומנים המגנה עליו. כאשר מתווסף שומן חיצוני (כמו שמן צמחי או מינרלי), הוא עשוי :1. להיספג היטב ולתמוך בשכבת ההגנה של העור 2. להישאר על פני העור ולחסום את פתחי הנקבוביות 3. לשמש מצע לחיידקים (כגון Cutibacterium acnes) ולגרום לדלקת אם החומר נוטה ליצור סתימה ולהוביל להיווצרות פצעונים לא דלקתיים (whiteheads ו־blackheads), הוא ייחשב כ'קומדוגני'.

דירוג קומדוגניות

דירוג הקומדוגניות נע בין 0 ל־5:0 – לא קומדוגני כלל1–2 – סיכון נמוך מאוד3 – סיכון בינוני – תלוי סוג עור4–5 – קומדוגני מאוד – מתאים רק לעור יבש ולא-אקנתי חשוב: דירוגים אלו מבוססים לרוב על מחקרים בתנאי מעבדה, ולכן אינם מוחלטים – יש חשיבות גבוהה להתנסות אישית וזהירות.

גורמים המשפיעים על הערך הקודומוגני קומדוגניות של שמן

מוכתבת ממספר גורמים ביוכימיים ופיזיים – כלומר, תכונות טבעיות של השמן שמשפיעות על הנטייה שלו לסתום נקבוביות ולגרום להיווצרות פצעונים (קומדונים). 1. הרכב חומצות שומן 2. צמיגות – שמנים סמיכים עלולים לחסום פיזית 3. רמת חמצון – שמנים מחומצנים מגרים את העור 4. ריכוז – גם שמן קומדוגני עשוי להיות בטוח בשימוש מדוד ונכון

דרך נוספת לדאוג לנקבוביות פתוחות היא להשתמש בפילינג המתאים לסוג העור שלכם, הפילינג מסיר תאים מתים, משפר זרימת דם לאיזור, ומסייע לנקות נקבוביות שנסתמו.
דרך נוספת לדאוג לנקבוביות פתוחות היא להשתמש בפילינג המתאים לסוג העור שלכם, הפילינג מסיר תאים מתים, משפר זרימת דם לאיזור, ומסייע לנקות נקבוביות שנסתמו.

סוג השמן/ חמאה

דרוג קודומוגני

הערות

שמן קוקוס

4

נטיה לסתימת נקבובויות בעור שמן, לא מומלץ לעור הפנים במוצר leave on

חמאת קקאו

4

עשירה מאד נוטה לסתום נקבוביות לעור שומני

חמאת מנגו

0-2

קלילה יותר מחמאת שיאה, מתאימה לעור רגיש

שמן שקדים מתוקים

2

נספג מהר, קליל, מכיל כמות גדולה של ויטמין E

שמן זרעי ענבים

1

קליל מאד, נספג מהר, לכל סוגי העור

שמן המפ

0-1

נספג מהר, מתאים גם לעור שמן ואקנתי, ריח חזק, מתחמצן מהר

שמן חוחובה

4

דומה לסבום של העור, מצויינת לכל סוגי העור

שמן נבט חיטה

5

שמן כבד מאד, טוב לצלקות, נוטה לסתום נקבוביות

שמן רוז היפ

1

שמן שמתאים לכל סוגי העור, אנטי אייגינג, טוב לצלקות

פילינג

דרך נוספת לדאוג לנקבוביות פתוחות היא להשתמש בפילינג המתאים לסוג העור שלכם, הפילינג מסיר תאים מתים, משפר זרימת דם לאיזור, ומסייע לנקות נקבוביות שנסתמו. חשוב להשתמש בפילינג על בסיס חומרים עדינים שמותאמים לסוג העור, ואשר לא שורטים ופוצעים את עור הפנים. המלצה לפילינג מדהים שקיבלתי ממוריה שפיר: פילינג עדין המורכב מחומרים שלרובינו יש בבית או שאנחנו יכולים להשיג בקלות. חימר לבן קאולין, אבקת שיבולת שועל קולואידית, דבש טבעי טהור (למי שלא אלרגי למוצרי כוורת) בשילוב עם מעט סוכר קוקוס שהוא עדין יחסית ונותן פילינג עדין. אפשר לשלב ויטמין E. לערבב בקערית קטנה כף חימר, כפית שיבולת שועל, כף דבש, וחצי כפית סוכר קוקוס, לאחר שמגיעים לאיחוד חומרים מלא, למרוח על הפנים, להשאיר ל5 דקות ואז להסיר עם מגבת מוספגת במים פושרים. לאחר הפילינג מומלץ למרוח קרם פנים מתאים ולהמתין לפני יציאה לשמש או להגן על עור הפנים ביציאה.

סיכום

קומדוגניות היא מדד חשוב אך לא בלעדי בבחירת שמן קוסמטי. יש להביא בחשבון את סוג העור, מצב העור, אופי השימוש, והרכב השמן. שימוש מושכל בשמנים – בהתאמה אישית ובשילוב נכון – יכול לשפר את בריאות העור.


אם מעניין אותך להרחיב על תכונות שמנים קיימת באתר הקלטה של זום שעשיתי בנושא

ניתן לרכוש את הזום בלינק

https://www.abra-cadabra.co.il/product-page/choosing-oils-and-butters הזום הנל מגיע בשילוב מצגת פי די אף, וטבלה מלאה של קודומוגניות של שמנים


 
 
 

Comments


הבלוג של אברא-כדברא

bottom of page