top of page

חומרים משמרים ברוקחות טבעית

איזה חומרים משמרים קיימים , מה זה חומר משמר , מה תפקידו של חומר משמר, הנחיות לשימוש בחומר משמר, עדכונים לגבי חומרים משמרים.




 

מהם חומרים משמרים?

חומרים משמרים הם חומרים אשר תפקידם להגן על המוצרים שלנו מפני חיידקים, שמרים, עובש ופטריות. כאשר אנחנו מכינים לבד מוצרי רוקחות טבעית בבית ולא שמים חומר משמר, יש סיכוי טוב שהמוצר יפתח את אחד מהנ"ל, ואפילו בלי ששמנו לב כי לא תמיד הם נראים לעין.


מה הסכנות בחיידקים, עובשים ופטריות במוצר שלנו?

ובכן, מעבר לכך שזה לא אסתטי יש לכך גם סכנות בריאותיות. העור שלנו הוא מערכת ההגנה החשובה של הגוף למנוע ממזיקים להכנס. ואין שום סיבה שנרצה לאתגר את המנגנון הזה ולהעמיד אותו במבחנים

במקרה הטוב תתפתח דלקת עור מקומית, במקרים הפחות טובים יש מצב שנמצא את עצמנו במיון עם זיהום רציני.

איך להחליט אם להוסיף משמר למוצר שלנו? אחד השיקולים החשובים הוא נושא המים במוצר. כאשר במוצר יש מים, או כאשר הוא בא במגע עם מים או סביבה מימית, עשויים להתפתח בו מזהמים. למשל במלח אמבט, מוצר שלא כולל מים, וכולל מלח שהוא משמר בפני עצמו, מכיוון שאנחנו שומרים את המוצר בסביבה החשופה ללחות ומים, וכאשר אנחנו מכניסים יד לצנצנת אנחנו גם מכניסים לחות, לכן עדיף לשים משמר. עוד שיקול להוספת משמר הוא שברוקחות טבעית ביתית אנחנו עובדים בסביבה שאינה סטרילית 100% ולכן רוב הסיכויים שחיידקים ובקטריות יכולים למצוא את עצמם בקלות במוצרים שלנו סיבה נוספת, רוב הרוקחים הטבעיים משתמשים בתמציות של צמחים. חומר צמחי, במיוחד שהוכן בסביבה ביתית, כמו למשל מיצוי בגליצרין, או מיצוי הידרוסול, אינו מוגן לגמרי מהימצאות חומרים צמחיים אשר בפני עצמם ללא קשר למים שבהם יכולים לגרום ליצירת זיהומים.


בניגוד לדעה הרווחת אצל רבים מהרוקחים הטבעיים, שמנים אתרים ו/או ויטמין E אינם נחשבים כחומרים משמרים לעניינינו. ומדוע?

חומר משמר הוא בדרכ חומר המורכב מכמה חומרים שונים, אשר תפקידם יחד הוא ליצור מה שנקרא broad spectrum preservant. חומר משמר המכסה טווח של חיידקים, עובשים ופטריות שונים אשר כולם יחד וכל אחד לחוד יכולים להתפתח במוצר שלנו. נוגדי חמצון כדוגמת ויטמין E הם חומרים מצויינים שנועדו למנוע חמצון של השמנים במתכון שלנו, אבל הם לא נחשבים כבעלי ספקטרום הגנה רחב לשאר המזהמים. שמנים אתריים שונים והשימוש בהם כמשמרים. למשל ,שמן אתרי בנזואין המופק משרף, נחשב לפעמים בטעות כמשמר בזכות יכולתו הטבעית של השרף להאריך את חיי המדף של המוצר, בנוסף הוא גם מחטא ואנטי בקטריאלי. הבעייה בשימוש בשמן אתרי המכיל מולקולות ריח, כחומר משמר היא שהוא יכול לעורר רגישות עורית וכיום עדיין אין מספיק מחקרים בנושא כדי להבטיח את בטיחות השימוש בו על העור, בניגוד לחומרים משמרים אחרים אשר נבדקים במעבדה. מכיוון שכל שמן אתרי בנזואין מופק מסוג אחר של חומר בנזואין, המורכב מתערובות כיימיות שונות, יכולות להתקבל תוצאות שונות מאד, אשר יכולות לגרום לנזק אפילו שמדובר בחומר "טבעי". (למעשה יש לנו סיכוי רב יותר להגיב בתגובה אלרגית, או לפתח אלרגיה לחומרים טבעיים מאשר לחומרים סינתטיים). בנימה אישית יכולה לומר שמניסיוני הוספת שמן אתרי בנזואין כמשמר לקרם לא הוכיחה את עצמה והמוצר פיתח שכבה שחורה של זיהום לאחר מספר חודשים.

אז איזה חומרים משמרים יש ואיך משתמשים בהם? בארץ נמכרים מספר משמרים כדוגמת סליגארד, איסכאגרד, פנוקסיתנול (חומר חזק מאוד ולכן פחות מומלץ, והוא גם לא מכסה טווח מלא ), משמר 12 ועוד. לפני שימוש בכל חומר משמר יש לבדוק מול היצרן שאכן החומר המשמר שבחרתם מתאים למוצר. לא כל חומר משמר הוא רחב פעילות מספיק כדי לכסות את כל המזהמים שמנינו. ההמלצה שלי בתור כותבת המאמר היא להשתמש בחומר משמר איסכגארד -  Iscaguard DGP  - חומר משמר שכל מרכיביו (אפילו שהוא עצמו מופק במעבדה) הם ממקורות טבעיים הוא מורכב מ : Pentylene glycol, caprylyl glycol, decylene glycol. מדובר כאן על חומר משמר בעל ספקטרום רחב היקף הפועל היטב נגד חיידקים, שמרים, עובש ופטריות. הוא אידיאלי לשימוש באמולסיות של שמן במים (O\W) ושל מים בשמן (W\O), ומתאים למוצרי טיפוח שונים. הוא יציב מאוד לאורך טווח רחב מאד של ערכי pH: מ- pH 3 ל- pH 12 אשר מכסים את רוב מוצרי הרוקחות הטבעית. בכל שימוש בחומר משמר יש לעקוב אחרי הוראות היצרן ודגשים לשימוש. במקרה של האיסכאגרד - מינון מומלץ: 1.5% - 0.8% מכיוון שרוב המשמרים בארץ מיובאים מחול מומלץ לבקר באתר היצרן של כל מוצר אשר אתם חושבים להשתמש בו. כך גיליתי למשל את העובדה המעניינת על המשמר הנל, מסתבר שהמסיסות שלו במים נמוכה מאד, ולכן היצרן ממליץ להוסיף אותו בתוך חומר שומני או לחמם אותו על מנת שהוא יתערבב כמו שצריך בפאזות מימיות.



רוב המשמרים מיועדים לשימוש של כ1% בתוך המוצר, אלא אם כן יש הנחיות אחרות של היצרן. שימו לב שגם לחומר המשמר שלכם יש תוקף, אשר לאחריו הוא בעצמו פג תוקף ולא יכול עוד למלא את תפקידו בשימור המוצר שלכם. לשאלות ניתן לפנות אלי בהודעה,

דנה

Comments


הבלוג של אברא-כדברא

bottom of page