הכנת סבון מוצק משמנים מחומצנים, הכנת סבון מוצק משמן ישן, הכנת סבון מוצק משמן שעבר תוקפו
- Dana Katzir
- 16 במרץ
- זמן קריאה 3 דקות
לא תכננתי לכתוב פוסט על זה אבל גיליתי שיש לי כמות גדולה של שמן זית מחומצן, אז החלטתי לנסות להכין ממנו סבון, אני בעד להשתמש ולא לזרוק עד כמה שניתן. מדווחת לכם כאן מה עשיתי, איך עשיתי ומה התוצאות. לצערי לא צילמתי את התהליך אז אין לי תמונות להראות לכם :(
שמנים מחומצנים הם לא טובים למאכל, בנוסף הם גם לא טובים לעור. שמן שעבר חמצון בעצם עבר תהליך שבו חומצות השומן שלו נחשפו לאויר, אור או חום והתחילו להתפרק, מה שיכול לקרות מהגורמים מעלה, או פשוט אחרי זמן שעובר מהפקת השמן כמו במקרה שהיה אצלי.
פתיחה חוזרת ונשנית של הגריקן עם שמן הזית הכניסה מולקולות אויר וכך קרה חימצון. השמן המחומצן מריח לא טוב בדרכ, וזו אינדיקציה לדעת מתי השמן שלנו מחומצן. לא כל שמן ישן הוא בהכרח מחומצן אבל זה קורה לכולם אחרי זמן מסויים. שמנים מחומצנים יכולים להיות לא נעימים לעור, בעצם אלו שמנים שהמבנה המולקולרי/ כימי שלהם השתנה, בכללי שמנים אלו עמוסים ברדיקלים חופשיים ועלולים לגרום לגירויים בעור, אז ההמלצה היא לא להתשמש בשמן שפג תוקפו על העור שלך. אבל ....... יש פתרון! לא חייבים לזרוק שמנים מחומצנים, הפתרון מגיע בצורת סבון בשיטה החמה.
התהליך של סבון בשיטה החמה מאפשר לנו להעביר את כל השמנים המחומצנים תהליך סבוניפיקציה באמצעות חימום בסיר בישול איטי עם תמיסה של סודה קאוסטית, ברגע שזה קרה ניתן להוסיף בשיטה החמה את הסופרפאט בצורה של שמנים לא מחומצנים ולקבל סבון שניתן להשתמש בו ויכול להיות סבון טוב, מבלי לדאוג לשמנים המחומצנים, שעברו תהליך עם הסודה הקאוסטית. כמו בכל סבון בשיטה החמה מתחילים מחישוב מתכון, אשר יכלול בתוכו את השמנים המחומצנים, במקרה שלי זה היה רק שמן זית. בשיטה החמה מחשבים במתכון סופרפאט 0 ואת הסופרפאט מחשבים ומכניסים רק בסוף הבישול, כאשר מה שיש לנו הוא כבר סבון . השלבים הם כמו שיטה חמה רגילה אבל היו כמה בעיות, בדרכ כאשר אני מכינה סבון בשיטה החמה אחרי כחצי שעה של בישול הסבון התהליך מסתיים, לפעמים זה לוקח מעט יותר, תלוי בהרכב המתכון, אבל אפשר לומר בהכללה שעקב עבודה בטמפרטורה גבוהה שמאיצה את תהליך הסבוניפיקציה, בדרכ אחרי חצי שעה בממוצע אני מודדת פי אייץ והוא כבר בטווח 8-10 ואז אני מוסיפה את הסופרפאט, והשמנים האתריים אחרי שהטמפרטורה ירדה מתחת ל70.
במקרה של הסבון שהכנתי אתמול, אחרי חצי שעה הסבון היה עדיין lye heavy, כלומר הכיל עדיין בסיסיות רבה במדידת פיאייץ , וזאת כנראה מפני ששמנים מחומצנים הם עם ערך סיבון אחר מאשר שמנים שאינם מחומצנים, והמתכון חושב לפי שמן זית תקין שאינו מחומצן, מה שכפי הנראה יצר עודף של סודה קאוסטית במתכון.
דבר נוסף, אחרי כ20 דקות לתוך התהליך תמיסת השמנים והמים התקשתה פתאום במהירות רבה, דבר שיכול לקרות גם מפני ששמן זית יוצר סבון סמיך, ופה היה רק שמן זית.
אז מה עשיתי כדי לפתור את שתי התקלות?
דבר ראשון המשכתי לבשל את הסבון, לראות אם הפי אייץ יירד, הוספתי מעט מים כדי שהסבון לא יתקשה לגמרי בתוך הסיר, ונתתי לו עוד כשעה בישול בחום. לאחר שעה המרקם היה כמו שאני רגילה לקבל בסבון שיטה חמה רגיל, אבל הפי אייץ היה עדיין גבוה.
הבנתי שזה כנראה עקב עודף סודה קאוסטית שנגרם מהסיבה שציינתי מעלה, אז מה שהחלטתי לעשות זה לשים חלק מהסופרפאט שתכננתי להכניס לסבון , כאשר הסבון עדיין חם.
בחרתי לסבון הזה 10 אחוז סופרפאט, כדי שיהיה סבון נעים וטוב לשימוש. הכנסתי חלק קטן מהסופר פאט וערבבתי את הבלילה, מדידת פי אייץ אישרה לי שפי אייץ ירד לתקין (סביב 9)
לאחר מכן המשכתי כרגיל בסבון שיטה חמה. קררתי את הבלילה, וכשהיא ירדה מתחת ל70 הוספתי את שארית הסופרפאט והשמנים האתריים.
התוצאה משביעת רצון בהחלט. אחזור לדווח אחרי השימוש אם יש הבדל כלשהו בתחושה לעומת סבון אחר.

מקווה שנהניתם מהקריאה ושלא תפחדו לנסות דברים חדשים
דנה
Comments